Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. W tej chwili rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi alergiami. Wśród tak młodziutkich pacjentów przeważnie występuje alergia na wybrane towary spożywcze. Wiele niemowląt, u których uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie swoje dzieci karmią piersią, powinny w całości odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą także obserwować reakcje dziecka wtedy, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w następstwie tego soję, jaja czy też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią wypada również mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać nowatorskie produkty osobno oraz co parę dni.
To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Jak najbardziej zasady te dotyczą także starszych osób, u których występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najprawidłowiej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji nadzwyczaj ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najporządniej jest, jeżeli wszyscy po prostu przestrzegają dobrych zasad diety i nie jedzą mleka lub ewentualnie artykułów zawierających orzechy.